wie is wie


An Raskin

bajan


Mijn muzikale passie is de 'bajan', een variant van de knopaccordeon, een instrument dat zich vanuit de Russische volkscultuur ontwikkelde tot een volwaardig en veelzijdig concertinstrument.

De bajan is steeds mijn kleurrijke en innemende levensgezel geweest die mij begeleidde op velerlei concertreizen overheen de hele wereld.  En doordat dit instrument zo'n meerwaarde geeft aan mijn leven is het voor mij dan ook belangrijk om deze passie te delen als pedagoog o.a. als senior hoofdvakdocent accordeon/bajan aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag(Nl).


biografie:

An Raskin bespeelt de 'bajan', een variant van de knopaccordeon, een instrument dat zich vanuit de Russische volkscultuur ontwikkelde tot een volwaardig concertinstrument.

Zij is een musicus die, vanuit een grote interesse om een nieuw hedendaags repertoire te ontdekken, er zich op toelegt om de bajan een solistische plaats te laten innemen in het huidige concertleven. Talrijke composities zijn aan haar opgedragen.

Aanvankelijk studeerde ze accordeon aan de Nederlandse conservatoria van Tilburg en Groningen. Nadien ging ze zich in Moskou vervolmaken aan 'de Staatsacademie voor muziek, genaamd GNESIN-academie', als assistent van de beroemde bajanist en pedagoog Friedrich Lips. Aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag behaalde ze het tweedefase diploma kamermuziek. Sinds 2010 is ze aan ditzelfde conservatorium verbonden als hoofdvakdocente accordeon.

Zowel solistisch als in kamermuziekverband concerteerde ze in de meeste Europese landen, de V.S. en Japan. Ze musiceerde met ondermeer ASKO/Schönberg, het Nederlands Blazersensemble, SPECTRA,  Amsterdam Sinfonietta, het Münchener Kammerorchester met dirigenten zoals Reinbert de Leeuw, Peter Rundell, Emilio Pomarico, enz…

Muzikale partners zijn o.a. Pieter Wispelwey waarmee ze een concertreeks met muziek van Sofia Gubaidulina speelde en de Amerikaanse altvioliste Kim Kashkashian met de wereldpremière van het werk 'Neharot, Neharot…', een werk voor altviool, bajan en strijkensemble van de componiste B. Olivero. In februari 2008 speelde ze de Amerikaanse première in New-York en nadien in maart 2008 met Kim Kashkashian en het Munchener Kammerorchester in Oostenrijk, Duitsland en Turkije.

In april 2016 speelde zij in de Philharmonie van Luxemburg de wereldpremière van het voor haar geschreven concerto BlackBox… (-untrennbar?) van Jörg Birkenkötter.


Voornaamste CD's:

° met cellist Pieter Wispelwey: In Croce (Sofia Gubaidulina) (label Channel Classics, Diapason d'Or)

° met altvioliste Kim Kashkashian: Neharot, neharot… (Betty Olivero) (label ECM 'New Series')

° met ASKO/Schönberg: Inquieta limina (Luca Francesconi) (label Schönberg Ensemble Edition)

° met AGARTHA: Erosie (Memory Space#1) (Stefan Prins) (label SubRosa)


zie ook de website van

Koninklijk Conservatorium Den Haag.