wie is wie


Bram Bossier

viool – altviool


Ik ben violist en altviolist. Na mijn studies als violist in Brussel legde ik me steeds meer toe op de warme en sonore klank van de altviool die een bijzondere plaats inneemt in de muziek. Als musicus had ik de kans om in heel Europa te spelen, tot Zuid-Amerika, Japan en zelfs Australië. Levend in deze tijd en een beetje gek gestoord leg ik me sinds lang toe op de nieuwe muziek. Ik werk graag samen met componisten van vandaag en speel daarom in SPECTRA en richtte ik samen met An Raskin het bijzondere ensemble Agartha op.biografie:

Naar het schijnt ben ik geboren in 1976, het jaar van die warme zomer, al herinner ik me daar niet veel meer van. Mijn moeder wel. Geboren in een kunstzinnig gezin was de stap naar de muziekschool snel gezet. In onze tuin stond namelijk een notenboom. Naast een muzikale jeugd was ik een creatieve knutselaar en versleet ik mijn broek aan Latijn, Wiskunde en Wetenschappen.

Toen ik geacht werd volwassen te zijn trok ik naar Het Koninklijk Conservatorium van Brussel en ontdekte ik er niet alleen de muziek, maar ook de prachtige stad en sindsdien is het mijn thuis.

Het was een bijzondere tijd vol studie en concerten maar pas na mijn masterdiploma viool (en jaren gepiep aan mijn oor...) koos ik toch voor de sonore en warmere altviool. Ik haalde een tweede masterdiploma voor altviool in Maastricht (bij Michael Kugel) en in Rotterdam (bij Vladimir Mendelssohn en Ron Ephrat) met een focus op nieuwe muziek.


Als solist speelde ik werk van Gérard Grisey in het Mziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) en De Bijloke (Gent), van György Kurtag voor het Festival van Vlaanderen (Gent), van Michael Finnissy in het Orgelpark (Amsterdam), van Luciano Berio in de Tonhalle (Düsseldorf) en de Nederlandse première van het altvioolconcerto van Kees Schoonenbeek in de concertzaal van Tilburg.

Op vlak van kamermuziek ben ik als altviolist verbonden aan SPECTRA, ensemble voor hedendaagse muziek. Daar sta ik sinds 2011 ook in voor de Artistieke Promotie van het ensemble. Verder verleende ik mijn samenwerking aan o.a. het Ictus-ensemble (Brussel), het Sonemus-ensemble (Sarajevo) en ensemble notabu (Düsseldorf). Hiermee speelde ik op internationale festivals in oa. Donaueschingen, Huddersfield, Venetië, Sidney, Zagreb en Buenos Aires.

Ik speelde ondermeer in het European Youth Orchestra o.l.v. Yakov Kreisberg en was ik jaren lid van het 'Nationaal Jeugdorkest van Nederland', waar ik werkte met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Victor Lieberman en Jansung Kakhidze.

Als freelance musicus was ik werkzaam bij de Beethoven-academie, I Fiammingi, het Collegium Instrumentale Brugense en het Nationaal Orkest van België onder dirigenten zoals Yuri Simonov, Lorin Maazel, Sigiswald Kuyken, Ivan Meylemans en Rudolf Werthen.

Bram Bossier was enkele jaren via SPECTRA als docent verbonden aan het conservatorium van Gent voor de studierichting "Master na Master Solist hedendaagse muziek".


Voornaamste CD's:

° met SPECTRA: opnames van oa. Luc Brewaeys, Annelies Van Parys, Filip Rathé, Frederik Neyrinck, Jean-Luc Fafchamps, Claude Coppens, Walter Hus, Dominique Pauwels, Daan Janssens, Frank Nuyts, Salvatore Sciarrino, Nicolaus Huber, Thomas de Prins, Tom McRae (label Fuga Libera, Klara)

° met AGARTHA: Erosie (Memory Space#1) (Stefan Prins) (label SubRosa)


Zie ook de website van SPECTRA.